Chris Howard - Gyökértelen

Hogyan került hozzám a könyv?

A kiadótól kaptam véleményezésre.

A borítóról:

Amikor legelőször megláttam, hogy ez lesz a könyv végleges borítója, egy csapásra beleszerettem. A színek, a fények, és ahogy a fiú áll a fára tekintve, tisztelettel és csodálattal... Már a képről érezni, hogy a szerző elrugaszkodik a jelenkortól, és ahol már a fák is fémből vannak, ott semmi jó se várhat ránk!

A történet:

Képzelj el egy világot, ahol nincsenek fák. Képzelj el egy világot, ahol az egyetlen élőlény, ami életben maradt az az ember. No, meg a sáskák. Ja, meg persze a gén kezelt kukorica. Banyan fákat tervez, fémből, hulladékokból, ahogy az apjától tanulta, még mielőtt az eltűnt volna. Teszi mindezt úgy, hogy életében nem látott még élő fát, de mint sokan mások, ő is hallotta a legendát, a helyről, az Ígéret Földjéről, ahol nincs éhezés, tiszta a levegő, és az eget meszelik a fák. Talán egy egész erdő. Egyik alkalmi munkája során egy különös nővel találkozik, akinek a testén lévő tetoválás kulcs lehet ahhoz, hogy a legenda valóság legyen. Amikor útra kelt még nem sejtette, hogy milyen veszélyes kalandokba fog keveredni és hogy mi mindenre lesz képes, csupán néhány fa miatt... ami egy új élet reményét hordozza, az egész emberiség jövőjét.

A véleményem:

Mostanában teljesen rákattantam a disztópikus regényekre, így vérmes reményekkel vágtam a történetbe. Remekül érzékeltette az író, hogy a bolygónkból milyen sivár hely vált. A pusztulást, az éhezést, a nyomort és  az emberi gyarlóságot, ami a hatalomért, a pénzért bármit megtenne. Az emberek a túlélésért küzdenek, amíg a bolygón már semmi szépség nem maradt. Ez a könyv egy pofon a mai embereknek, ahol minden elérhető, élelem, tiszta levegő, természeti kincsek. Amelyeket a kor embere természetesnek vesz; észre se vesszük, mit teszünk tönkre. Leginkább ezt szeretem ezekben a könyvekben, hogy amíg siránkozunk milyen rossz is az életünk, addig feltárul egy olyan világ a lapokon, amihez képest a mi társadalmunk maga a paradicsom. Még ebben a viszontagságos időkben is fontos szerepet kapott a család, a barátság és a szerelem. Bár ez utóbbi talán nem eléggé fontosat, egy kicsit keveslem :)

Kiadási adatok:

Kiadó: FŐNIX KÖNYVMŰHELY
Oldalak száma: 292
Borító: KARTONÁLT
ISBN: 9789637051463
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2013





Rupáner-Gallé Margó: Malom a tóparton

Hogyan került hozzám a könyv?
A kiadótól kaptam véleményezésre.

A borítóról:
Üde, csajos színvilág, passzol a sorozat korábbi köteteihez.

A történet:
Ezúttal a második Márai lány sorsának alakulását követhetjük figyelemmel, Izadóra áll az események középpontjában. Egyik éjjel váratlan látogató érkezik a kastélyba, Izadóra gyerekkori barátnője, Anna, és néhány hónapos kislánya, Panna. Anna hirtelen döntött úgy, elhagyja férjét és kislányával régi bizalmasánál kér és kap fedelet a feje fölé. Egyúttal segítséget szeretne, hogy a családja régi velencei tavi malmát is megmentsék az enyészettől. Több éves távollét után tér haza Anna bátyja, Vikor Dávid, akit szintén ismert egykor Izadóra, és talán ő volt életében az egyetlen, aki pirulásra késztette a mindig hűvös és magabiztos Márai lányt.

Véleményem:
Kissé komolyabb témákat boncolgat ezúttal az írónő. Elvek csapnak össze észérvekkel, szakadék tátong a gazdagság és a szegénység között, mély árok, akár egy csatorna, de nem lehetetlen rá hidat húzni. Testvérviszály, gyermekbántalmazás, nők bántalmazása, régi vélt és valós sérelmek, mind-mind a történet részei, van amelyre sikerül megoldást találni, és van, amelyre csak az idő hozhat végleg enyhülést. A sorozat újabb néhány kedves, szerethető karakterrel bővült, akik ismét olyan eszméket éltetnek, mint a család szeretete, a barátság, megbocsátás, csapatszellem. Arra is fény derül, hogyan állhat ma egy nő helyt anyaként és a hivatásában is egyszerre. Margót elnézve remekül. :)

Ami nem tetszett:
Egy-két kisebb logikai baki néha elvonta a figyelmem a történetről, de szerencsére nem hosszú időre. :)

További kötetek:
Lányok a kastélyból
Nászajándék Salzburgból
Kicsi Betti a nagyvárosban
Tervben:
Randevú a Nílus partján

Rupáner-Gallé Margó: Nászajándék Salzburgból



- Hogyan került hozzám a könyv?
A kiadótól kaptam véleményezésre.

- A borítóról:
Passzol az első kötethez, ahhoz hasonlóan vidám, csajszis.

- Történet:
Az első kötetben megismert szereplők közül ez a kötet az egyik Márai lány életével, Dáliáéval foglalkozik leginkább. Arlene esküvőjére készülnek, de valami beárnyékolja a lány boldogságát: hiányoznak az örömszülők. Dália megmássza a padlást, hogy megtaláljon valami rég elfelejtett kincset, amivel tökéletessé tehetné majd Arlene nagy napját, de nem is sejti még akkor, hogy sokkal nagyobb ajándékot adhat majd a lánynak, egyenesen Salzburgból. Ehhez társául szegődik, kénytelen-kelletlen a mogorva építész, Gábor és cserfes kislánya Emma. Valamint rég elhunyt feleségének álladóan ott tornyosuló emléke.

-Véleményem:
Könnyed, egy délutános olvasmány. Rövidségénél fogva ezúttal sincs fejezetekre tagolva, így az olvasó csak pörgeti a lapokat, folyamatosan, amíg a történet végére ér. Akár hányszor néztem az órára olvasás közben, mindig csak az ugrott be: na még egy kicsit olvasok :D
Tetszett, hogy a könyv elkalauzolta az olvasót. Bejártam az írónővel Bécs nevezetességeit, és közben egyre jobban megkedveltem a szereplőket. Humoros, szellemes, romantikus és olyan értékeket képvisel, ami a mai rohanó életben nem kap kellő hangsúlyt, mert magától értetődőnek tartjuk: család, szerelem, barátság.

További munkái:
Lányok a kastélyból
Malom a tóparton
Kicsi Betti a nagyvárosban
Tervben:
Randevú a Nílus partján





Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.