The Impossible - A lehetetlen


A férjem választotta a filmet délutáni kikapcsolódásnak, én gondoltam csak "belenézek", végül ott ragadtam......

Ki ne emlékezne 2004. december 26-ára? Azt hiszem az a karácsony emberek ezreiben hagyott nyomot. Közel 10 évvel az események után elkészült egy film, amely megpróbálja a nézők elé tárni az ott megélt borzalmakat. Mielőtt bármit is írnék: igaz történet alapján készült a film.

Az öttagú család, Marie, Henry és három fiuk: Lucas, Simon és Thomas egy igazi luxusvakációra érkezik Thaiföldre, hogy ott töltsék az ünnepeket. Senki se sejtette, hogy mennyi szörnyűségben lesz részük...
Épp a strandon tartózkodtak, amikor az óriási erejű cunami végigsöpört a partokon, nem kímélve senkit.


Anyaként egész más szemmel néztem a történetet, többször könnyet csalt a szemembe. A szétszakadás, a bizonytalanság, a halál szele és az emberfeletti küzdelem... azt hiszem minden tiszteletet kiérdemlő, amit ez a család, és még sok sorstársuk azon a napon átélt. Mi, távol, talán csak annyit hallunk, valami történt, valahol. Valami szörnyű, de épp ésszel fel se foghatjuk, hogy pontosan mit is takart ez az egész.

Szereplők:
Naomi Watts  (Maria)
Ewan McGregor  (Henry)
Tom Holland  (Lucas)
Rendezte: Juan Antonio Bayona
Megjelent: 2012
IMDb: 7,6




Isaac Marion - Eleven testek


Hogyan került hozzám a könyv?

- Először decemberben hallottam róla, akkor láttam a könyvből készült film trailerét, és hallottam, hogy lesz belőle könyv is. Csak miután láttam a filmet, azután döntöttem el, hogy érdemes volna elolvasni is.

A borító:

- Filmes borító, a képen a két főszereplő látható, háttérben az első ránézésre fel se tűnő zombiáradat. A képet a vörös vér színe uralja, illetve egy ajánló is olvasható, Stephenie Meyertől, a Twilight Saga írónőjétől. Valószínűleg nem véletlen a választás, sokszor emlegetik úgy a könyvet, hogy a "zombi tvájlájt" :)
Az angol borítón is szerepel ez ajánló egyébként...

A történet:

Két baljóslatú szerelmes, akiknek nem volna szabad egymásba szeretniük. Nem. Ez nem a Romeo és Júlia. Ez R és Julie története :) R zombi, nem emlékezik a múltjára, a nevére, de még csak arra sem, mióta van ebben az állapotban. Julie pedig "csak" egy lány. Dobogó szívvel, és telve reménnyel. Amikor ők ketten megismerik egymást, történik valami. Valami megmagyarázhatatlan. Valami, ami változásokat indít be. R úgy dönt, Julie-t inkább megmenti, de nem hajlandó megenni. Védelmezni akarja. Julie pedig nem érti mi történik, hiszen a zombik "agyatlanok", vérszomjasak és nem gondolkoznak. De semmi esetre se kezdenek el beszélni... Miután egyre több időt töltenek együtt, elindul egy lavina, amit a kettejük megmagyarázhatatlan kapcsolata mozgat. Mire képes a szerelem ereje? Vajon van esélye egy ilyen furcsa párosnak egy közös jövőre? Vajon melyikük társadalma fogadná be őket?

A véleményem:

Korábban nem sok zombis történetet olvastam, és olyat egyet se, ahol az agyfalatozó lett volna a "jófiú". Mi több: a szívtipró :) Eleinte sokat nevettem a könyvön, a szerző a furcsa képeket páratlan iróniával körítve tálalta elém, és én faltam ezt a vegyes tálat. Aztán valami megváltozott. Észre se vettem mikor, de valahol a poénok elkezdtek ritkulni és a helyüket az érzelem vette át. Mivel már korábban láttam a filmet, így a cselekmény és a végkifejlet nem okozott igazán nagy meglepetést, de az író stílusa miatt könnyen olvasható volt, emészthető, és peregtek a lapok. :) Ajánlom azoknak, akik szeretik az érzelmes, de nem túl nyálas romantikus könyveket. Nem egy szokványos szerelmi történet. SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! És habár a végére nem jutott eszébe R-nek, hogy mi is volt a valódi neve, én biztos vagyok benne, hogy ő a zombi Romeo <3 <3 <3 SPOILER VÉGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiadási adatok:

Kiadó: LIBRI KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 312
Borító: PUHATÁBLÁS
ISBN: 9789633100660
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2013

Az adatok a www.libri.hu oldalról származnak.





Jeff Hirsch - Tizenegyedik csapás


Hogyan került hozzám a könyv?

Igazából régóta esedékes volt már az olvasása, mert egy ideje már a polcomon pihent, pörgetésre várva, de csak most, egy másik Főnix kiadós könyv után vettem a kezembe.

A borító:
A színek a vért, a tüzet és a naplementét juttatják eszembe, a kép pedig a könyv kezdő jelenetét ábrázolja. Kicsit hatásvadász módon a fedlapon kapott helyet Suzanne Collins ajánlója, de mivel népszerű Az Éhezők viadala, így szerintem ez megbocsátható, nem mellesleg pedig az eredeti, angol borítón is így szerepel. :)

A történet:

Amerika nem az álmok országa többé. Nem az, mióta a Kínával folytatott háború során halálos influenzajárvány, az úgynevezett Tizenegyedik csapás végigsöpört rajta. A kevés túlélő bujkál, menekül, nincs állandóság, nincs otthon. Így nő fel Stephen apja és nagyapja mellett, vándorolnak, elhagyott helyeket túrnak fel értékes "szemétért", amit majd élelemre,  lőszerre cserélhetnek. Napról napra élnek, amíg a kemény kezű nagyapa meg nem hal. Ekkor valahol minden megváltozik. Kicsit fel is lélegeznek talán, már nem muszáj az öreg játékszabályai szerint élniük. Talán máshogy is élhetnének... Sajnos az első próbálkozásuk során az apa annyira megsérül, hogy Stephennek meg kell szegnie a talán legfőbb szabályukat: Ne bízz az idegenekben, kerüld őket! Az apja azonban ápolásra szorul, ő pedig a maga 15 évével még nem készült fel arra, hogy ő legyen a döntéshozó. Egy eldugott kis településre, Settler's Landingbe kerül, ahol életében először megtapasztalja milyen ereje van a másokkal való összefogásnak. Házakban élnek, iskolába járnak és olyan "hazafias" dolgokat tesznek, mint a baseball, vagy hogy megtanulják az állampolgári esküt. De vajon befogadja-e őt ez a zárt kis közösség? Elképzelhető dolog e a számára annyi magányosan töltött év után a barátság, a családi harmónia, vagy akár a szerelem?

A véleményem:

A történet sodró lendülete árhullámként vitt magával elejétől a végéig. Izgalmas, feszültséggel teli és amikor már egy picit lankadt volna a figyelmem, mindig történt 'valami', ami új erővel töltötte fel a cselekményt. A regény disztópia, így ehhez mérten kellőképp hátborzongató, a csipetnyi romantika mellett ökölharcok, puskaropogás, tűzvész és ármánykodás teszi még izgalmasabbá azt az egyébként sem nyugodt légkört, ami a könyvet belengi. Az a típusú írás, ami nemtől és kortól függetlenül bárkit be tud szippantani. :)

Kiadási adatok:


Kiadó: FŐNIX KÖNYVMŰHELY
Oldalak száma: 240
Borító: PUHATÁBLÁS
ISBN: 9789637051371
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2012

(forrás: libri.hu)

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.