Leiner Laura - Akkor szakítsunk







Hogyan került a kezembe? Előrendeltem a libri.hu oldalán.

A borító fiatalos, apró utalások vannak rajta kép formában a tartalomra. Az óra a szilveszterre, az áthúzott szív a szakításra, a 3D-s Budapest térképrészlet pedig az éjszakai utazgatásra asszociál.




Spoiler!!!
Egy friss szakítás mindig fájdalmas, Norbi mégis mindent elkövet, hogy a külvilág felé azt közvetítse: jól vagyok, minden OK. Lia pedig azt: nézz rám, én sokkal jobban viselem, mint ő. Versenyt csinálnak abból is, ki a boldogabb a másik nélkül, a közös barátaikat állásfoglalásra kényszerítik. Amikor pedig Norbiról kiderül randija lesz 8 nappal a szakításuk után, Szilveszterkor, Lia is úgy dönt ideje valami pasit leakasztani arra az estére. A szilveszteri bulira megfűzi a bátyját, legyen a baráti társaság sofőre, mert akié a kocsi, azé a hatalom. Lia meghívta Esztit, aki hívta Csabit, aki pedig azt hitte Norbi is jöhet. Így indultak el Szilkóval, a sofőrrel kiegészülve Szánkóék szilveszteri bulijába.

A bosszú időnként édes, így megnyitottam egy mappát, ami a sulis karácsonyi ünnepség végén készült fotókból állt, és kiválasztottam egyet, amelyik kifejezetten jól sikerült rólam (még jártunk Norbival, a fotót amúgy ő csinálta). A képen egyedül vagyok, a termünk asztalán ülök, mikulássapkában mosolygok, süt rólam a vidámság, a boldogság, meg minden, úgyhogy tökéletes arra, hogy feltöltsem profilképnek. Miután beállítottam, csak annyit szöszöltem, hogy töröljem a falamról az elmúlt két nap posztjait, az összes szomorú idézetet, világvége-kiírásokat, és együtt érző kommenteket. Mire végeztem, az új profilképemre huszonhét like érkezett, és sok-sok „szép vagy” megjegyzés az ismerőseimtől. Bocs, Norbi, de ha te úgy, én így. Ennyi. 
Ja, és ezután elmentem rendbe szedni a fejem, hogy valamennyire hasonlítsak arra a lányra, akiről feltöltöttem a képet…



Ritkán van alkalmam ennyit nevetni egy könyv olvasása során. A szereplők, a helyzetek, amikbe keverednek, annyira viccesek, hogy néhol könnyesre röhögtem magam. Szilkót egyből megkedveltem. Annyira antiszoc személyiség, angolosan ironikus humorral, egyszerűen tudtam, ameddig ő ott van, nem fogok unatkozni. Lia pedig a szakítás utáni DÖG barátnő megtestesülése. Akit dobtak már valaha, az a szíve mélyén szeretne kicsit hasonlítani rá. Eszti és Csabi sokáig csak idegesített, Norbinak is csináltam helyet a szívemben a bunkó beszólásai miatt. Igazi troll. Ákos a másik kedvenc karakterem a könyvből, szerintem mindenki ismeretségi körében van egy 'Ákos'. Az enyémben biztosan.



Nagyon nehéz anélkül véleményt írni erről a könyvről, hogy lelőném a poénokat. Aki szerette a SzJG sorozatot és a Bábelt, annak biztosan tetszik majd ez a könyv is. Fiatalos, pörgős, a karaktereket szinte látom magam előtt. Ha buliztál már a szüleid nélkül, akkor azért olvasd el, ha pedig még nem, akkor meg azért. :)


Kiadási adatok (forrás: libri.hu):

Kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT.
Oldalak száma: 336
ISBN: 9789636898519
Kiadás éve: 2014



Natalie Babbitt - Örök kaland


Hogyan került a kezembe a könyv?

Karácsonyra leptem meg magam vele, miután molyon találkoztam a könyvvel. A könyvből készült film nagy szerelem volt nálam, és szégyen vagy sem, nem tudtam, hogy könyvadaptáció.

Külcsín:

Kellemes a borító kinézete, bár a tartalmat ismerve nem látom egészen megfelelőnek. Nagy meglepetést okozott, hogy annyira vékonyka. Nem régen kölcsönadtam, és szó szerint eltűnt: elbújt két másik könyv között :) A borító elején a kérdést kicsit spoileresnek érzem, bár tény, hogy ez a legnagyobb kérdése a könyvnek.

A történetről:

Winnie Foster egész életében burokban élt, szülei olyan nagyon óvták-védték, így amint az ilyenkor lenni szokott, egyre csak kalandra vágyott, megismerni új helyeket, új embereket. Nem volt igazán gyerekkora, napjai szigorú korlátok között teltek, így egy szép napon megszökött. Persze nem akart ő világgá menni, csak meg akarta tapasztalni, milyen az élet kerítések és óvó tekintetek nélkül. A közeli erdőben egy különös fiatalemberbe botlik egy forrásnál, és olyan titok jut a birtokába, amelyért mások akár ölni is képesek lettek volna.

Véleményem:

A szereplőket nagyon könnyen megszerettem, a Tuck családon érződött a hosszú elszigetelődés, annyira vágytak már arra, hogy valakivel elbeszélgessenek erről a nyomasztó titokról. Örök élet. Örök fiatalság. Halhatatlanság. Azt hiszem sokan örülnénk egy ilyen lehetőségnek. Most úgy élünk, mintha bármelyik napunk az utolsó lenne, de ha végtelen idő állna rendelkezésünkre, tanulásra, utazásra, OLVASÁSRA... :D
Anyaként érzem, mennyire természet ellen való ez, hiszen részei vagyunk egy nagy körforgásnak. Ha mindenki halhatatlan lenne, hamar túlnépesedne a bolygó. Ha viszont csak pár ember lenne halhatatlan, akkor előbb-vagy utóbb zárkózott életet élnénk, hiszen rossz lenne folyton olyan embereket megismerni, akiknek később végig kellene nézni a halálát. A két főszereplőt kivéve mindenki olyan valószerű és logikus. Jesse ahhoz képest, hogy 104 éves, szertelen, gyakran könnyelmű és gyerekes. Winnie pedig fiatal kora ellenére túlságosan is bölcs. Kétségkívül remek páros, kiegészítik egymást. A könyv nyelvezete nagyon szép, rövidsége ellenére tartalmas történet, izgalmas kaland, szórakoztató kikapcsolódás.

– Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid – mondta csöndesen. – Azt kell elfogadni, ami szembejön.

Ajánlom a filmet is:

Csodaszép helyszínen játszódik a történet, a századforduló egyszerűsége, a zöld erdő érintetlen tisztasága, és Walt Disney neve a garancia arra, hogy az egész család jól szórakozhat. Tizenkét év alatt számtalanszor láttam már, de mindig újra és újra elvarázsol; vicces, romantikus, izgalmas és néha könnyfakasztó.

Winnie végre megtapasztalja Jesse oldalán az olyan nagyon vágyott szabadságot és gondtalanságot.

Kiadási adatok (forrás: libri.hu):

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 144
ISBN: 9789630796521
Kiadás éve: 2013
Fordító: Pap Vera-Ágnes


És az Oscart kapja...2014




A 86. Oscar-díj átadás győztesei:

hangvágás és keverés: Gravitáció

legjobb vizuális effektek: Gravitáció

legjobb női mellékszereplő: Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)

legjobb férfi mellékszereplő: Jared Leto

legjobb külföldi film: A nagy szépség

legjobb animációs film: Jégvarázs

legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki (Gravitáció)

legjobb vágás : Gravitáció

legjobb látványterv: A nagy Gatsby

legjobb zene: Gravitáció

legjobb filmbetétdal: Jégvarázs (Let it go)

legjobb adaptált forgatókönyv: 12 év rabszolgaság

legjobb eredeti forgatókönyv: A nő

legjobb rendező: Alfonso Cuarón (Gravitáció)

legjobb színésznő: Cate Blanchett (Blue Jasmine)

legjobb színész: Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

legjobb film: 12 év rabszolgaság


Számos kategóriában szurkoltam kedvenceimnek, sajnos nem jött be. Összességében csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy az akadémia a férfi főszereplőnek nem az alakítását díjazta, hanem azt a képességét, hogy mennyit tudott fogyni egy szerepért. A nőknél ilyen alapon mindenki kaphatna Oscart...de azért az idén is megérte megnézni a műsort :-)


Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Nemrégiben hunyt el a párom nagymamája, ő időskori Alzheimer-kórtól szenvedett. Sokat beszéltünk róla annak idején, vajon mennyit fog fel a külvilágból, a mindennapokból, hogyan lát minket, az otthonát, mire gondolhat egész nap, nap mint nap, minden nap. Sose tudtuk éppen milyen pillanata van, voltak jobb napjai, rosszabbak, néha a napok is jobb percekre és rosszabbakra tagolódtak. Megviselte az egész családot, de sose tudtuk, sose sejtettük, hogy vajon Ő hogyan éli meg a betegségét. Ez a könyv egy átjáró. Tükör, amely egy olyan életet mutat be, olyan szemszögből, amelyre titkon mindig is kíváncsi voltam, de sose mertem a mélyére tekinteni. Gyerekkoromban a tanárok mindig azt mondták tanuljak, mert a tudást senki se veheti el majd tőlem. Pedig ez bárkivel megeshet. Elfelejteni neveket, helyeket, eseményeket, dátumokat, szavakat sokkal súlyosabb ár, mint lexikális tudást elveszíteni. Napról napra önmagunkat veszítjük el, apró darabonként.



Alice Howland megbecsült tagja a társadalomnak, egyetemi professzor és kutató, tiszteli a szakma, a férje, a gyermekei. Kezdetben apró dolgoknak tűntek csupán, elfelejtkezni találkozókról, elfelejteni mit hova tett, beszéd közben nem ugrik be egy-egy szó. Bárkivel megeshet. De amikor eltéved az otthonához közel, ráébred, talán nagyobb a baj. Korai Alzheimerrel diagnosztizálják. A betegség egyenként vesz el tőle mindent, ami Alice-t Alice-szé tette. Meddig titkolhatja? A férje elől, a gyerekei elől, a munkatársai elől, a közvetlen környezete elől... Hogyan változik meg az élete? Van-e gyógymód, remény arra, hogy lassuljon a folyamat, esetleg megálljon?

Nem tudom mit tennék, ha ez velem történne meg. Valószínűleg minden emlékemet megpróbálnám gipszbe önteni, hogy semmiképp se legyen az enyészeté. Nem tudom elképzelni, hogy egy napon úgy nézzek a gyerekeimre, hogy nem tudom kik ők. Nem tudom akarnék-e így élni, másokra utalva, teherként, céltalanul. Csak lenni. Vegetálni. Leépülni. Várni, amíg egy képzeletbeli szakács agyam morzsáit száraz fűszerként szórja szét a szélben. Soha többé nem olvasni egy könyvet se, mert nem emlékszem a lap alján, hogy miről olvastam a tetején. Nem beszélgetni senkivel se, mert nem jutnak eszembe a szavak és mert mire megértem, amit mondanak, már nem aktuális. Megbélyegezve élni a betegség által, de megmaradni önmagamnak. Azt hiszem nekem is volna egy pillangós mappám erre az esetre...


Filmes hírek:

Várhatóan 2015-re érkezik a regényből készült film Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin és Kate Bosworth szereplésével.

Kiadási adatok (a libri.hu adatainak felhasználásával):

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 326
ISBN: 9789632457185
Kiadás éve: 2012
Sorozat: ARANY PÖTTYÖS
Fordító: Neset Adrienn

My weekly boyfriend ~ Week 8

Kicsit megkésve, de hoztam azt, aki múlt héten megdobogtatta a szívemet. Tadám :) Nem más, mint Liam Page (Westbury) az Örökké a csajom című könyvből. A rosszfiúknál csak egy valami lehet szívdöglesztőbb, ha gitárt adunk a kezükbe (vagy tűzoltóruhába öltöztetjük, de ez már egy másik történet... :D ). Liam Westbury lecserélte a futball labdát gitárra, a nevét Liam Page-re, hogy befutott zenészként éljen tovább. Egyéjszakás kapcsolatokba menekül, hogy ne gondoljon a nőre, akit annak idején nem mert magával rángatni ebbe az álomba.



Életem minden napján téged kerestelek az óta, hogy ott hagytalak a kollégiumi szobádban. Minden koncert, kocsmai fellépés és egyéb megmutatkozás alkalmával, amiben csak részem volt – biztosra vettem, hogy felbukkansz valahol.



Neve: Liam (Page) Westbury
Családi állapota: egyedülálló
Lakhelye: Los Angeles
Lakótársa: egy névtelen macska
Nemzetisége: amerikai
Életkora: 29-30
Foglalkozása: rocksztár
Hobbija: a munkája is egyben, a zenélés
Barátai: gyerekkori barátja Mason, Harrison a zenésztársa
Legcukibb tulajdonsága: ahogy a fiával törődik
Amit én is el bírnék viselni: ha játszana egy dalt nekem a gitárján


Mit hozott a Február 2014-ben?


A januári pangás után picikét felpakoltam, de hát túl sok volt az akció és a kihagyhatatlan, soha vissza nem térő ajánlat :)


Az Ulpius kiadónál 1-et fizet 10-et kap akció volt, és habár nem volt szükségem mind a tíz könyvre, még így is kihagyhatatlan ajánlatnak bizonyult... @MFKata egy New Adult könyvvel lepett meg névnapomra, az Örökké a csajommal, amelyet már becsülettel be is faltam, @Csuporka pedig a biztosra játszva Jennifer E. Smith Vajon létezik szerelem első látásra? című könyvével lepett meg. A Könyvmolyképző kiadó Touch, Angelfall és Firelight köteteihez pedig féláron jutottam hozzá, velük gyarapítva Vörös Pöttyös gyűjteményemet.

I can't wait... Jennifer E. Smith - The Geography of You and Me

Ebben a nem rendszeres időközönként megjelenő rovatomban olyan könyvekről ejtenék pár szót, amelyeknek annyira várom már a magyar megjelenését, hogy el kellett olvassam eredeti nyelven is (az én esetemben ez tuti az angol lesz...).



Tavaly decemberben olvastam az első könyvet Jennifer E. Smithtől, és annyira telibe talált nálam a könyv az egyszerűségével, a könnyedségével, hogy januárban elolvastam a második könyvét is. Aztán megnéztem milyen könyvei vannak még. Amikor beleolvastam a 'The Geography of You and Me' fülszövegébe, tudtam, ez szerelem lesz első olvasásra. A borító ciánkékje, a stilizált csillagok, akkor még semmitmondó furcsaságok voltak, de nagyon remélem, hogy megmarad a magyar kiadáson is ez a borító, mert már annyira megszerettem :)

Két fiatal találkozik lehetetlen körülmények között, majd elválnak. Egyikükben sincs meg a bátorság, a mersz, hogy keressék egymás társaságát, kettejük közt társadalmi szakadék húzódik. De ha ez nem lett volna elég, hát az életük ez a szakasza egy válaszút, és nem egyfelé mennek rajta tovább. Owen elindul az apjával, hogy autójukkal bejárják az Egyesült Államokat, Lucy pedig akarata ellenére Nagy-Britanniába költözik. Nincsenek örökkön-örökké várok rád ígéretek, mégis sokat gondolnak arra az egyetlen együtt töltött new york-i éjjelre. Szalmaláng kapcsolatukat képeslapokkal és e-mailekkel próbálják táplálni, de a bizonytalanság és a kétely mételyként fúrja be magát a mindennapjaikba. Vajon elmúlik majd, úgy ahogyan jött? Hirtelen és váratlanul? Áthidalható-e a kontinensnyi távolság?

A szereplők nagyon a szívemhez nőttek, fiatal koruk ellenére mindketten sokat megéltek és tapasztaltak már. Lucy, aki sokat van egyedül, mert a szülei folyton utazgatnak őt mindig magára hagyva, mert egy gyerek túl problémás. Owen pedig nehéz anyagi körülmények között él az apjával, mióta elveszítették az édesanyját. Mindketten csak arra vágynak, hogy világot lássanak. Egy az egész keleti partot érintő óriási áramkimaradás során megvallják egymásnak a titkaikat, a vágyaikat, az álmaikat, a félelmeiket, de akkor még nem sejtik, hogy hamarosan mindkettejük álma az utazásról valósággá válik, bár nem egészen úgy, ahogyan képzelték.

Életem során több barátot veszítettem már el a távolság miatt és amiatt, hogy már nem voltak közös poénok, titkok, elmúlt valami, ami a kapcsolatot addig valóssá tette. Egy kapcsolat mindig két emberen múlik, és mindkét embernek ugyanolyan erősen kell akarni, hogy az továbbra is működjön. Azt hiszem a könyvnek is talán ez a legfontosabb tanulsága, ha eléggé akarunk valamit, ha küzdünk érte, akkor meg lesz a gyümölcse. A szalmaláng is éghet örökké, ha szüntelen tápláljuk azt.


Eredeti megjelenés: 2014
A magyar kiadás dátuma egyenlőre bizonytalan, a jogok az írónő többi könyvéhez hasonlóan a Maxim kiadónál vannak.

Olvass még a könyvről:

http://reelkasview.blogspot.hu/2014/02/my-weekly-boyfriend-week-6.html


Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.