Vendégünk: Yvette; avagy programajánló ítéletidőre

Mindjárt itt a nyár, de van, ahol vissza kényszerülnek kapcsolni a fűtést. Jóérzésű ember nem vágyik most "friss levegőre", vagy ha mégis, elég belőle egy laza fuvallat is. Mivel üssük el az időt otthon? Ha kifogynál az ötletekből, ajánlok néhányat a tomboló ciklon idejére...

Fotelba, takaróba kucorgós könyvek...

Emily Brontë: Üvöltő szelek (klasszikus)


Fülszövege:

Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor – egy esztendővel halála előtt – megírta ezt a regényt, a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és odaadás furcsa szövedéke a történet, egy magába forduló, romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről. Elemzése kegyetlen mélységeket tár fel, és nyomasztó légkört teremt: titokzatosság, babonák homálya övezi szereplőinek jellemét, a romlás sötét erői csapnak össze és küzdenek egymással, míg végül a tragikus feszültséget ismét a szerelem, a fiatalok, az újabb nemzedék szerelme oldja fel.


Margaret Mitchell: Elfújta a szél (klasszikus)



Fülszöveg:

Scarlett O'Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége tizenhat esztendős, amikor e monumentális regény első lapjain találkozunk vele – és huszonnyolc, amikor elbúcsúzunk tőle. A közben eltelt tizenkét esztendő nem csak Scarlett életében sorsformáló időszak: átalakul szűkebb környezete, de tágabb pátriája, az amerikai Dél is – mert közben lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz.
Margaret Mitchell, maga is a Dél szülötte, tízévi gondos kutatómunka után részletes és hű képet fest a háborús Dél megrázó hétköznapjairól s a vereség utáni újrakezdés megpróbáltatásairól.
A regény 1936-ban jelent meg Amerikában, s addig ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé tette, néhány év alatt több millió példány kelt el művéből, s elnyerte a legrangosabb amerikai irodalmi kitüntetést, a Pulitzer-díjat. 1939-ben azóta is nagy sikerrel játszott filmet forgattak belőle Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével.
A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyéről, a családi birtokról szóló regény lebilincselő olvasmány.

Shannon Messenger: Vihar szeli ketté (ifjúsági romantikus)

Fülszöveg:

„Fergeteges és romantikus: egy viharos szerelmi történet” – Becca Fitzpatrick a New York Times bestseller listás Hush, Hush (Csitt, csitt) című sorozat szerzője
MEGTÖRT A MÚLT
ELVÁLASZT A JÖVŐ
ÖSSZEKÖT A SZERELEM
A tizenhét éves Vane Westonnak fogalma sincs arról, hogyan élte túl tíz éve a pusztító tornádót, amely megölte a szüleit. Azt sem tudja, hogy a gyönyörű, sötét hajú lány, aki a vihar óta minden éjjel felkavarja álmait, vajon valóban létezik-e. Csak reménykedik benne.
A lány létezik, de nem ember. A tizenhét éves Audra szilf, egy levegőelementál, aki képes kommunikálni a széllel. Ezenkívül őrző – Vane őrzője –, és esküt tett, hogy bármi áron megvédi a fiút. Még ha a saját életét kell is feláldoznia.
Miután egy meggondolatlan lépés elárulja hollétüket az ellenségnek, aki mindkettőjük családját meggyilkolta, Audra kénytelen emlékeztetni Vane-t a származására. Tudásával együtt azonban Vane egy olyan emléket is felidéz, amelyet Audra mindenképp feledtetne vele. A legnagyobb veszélyt pedig még csak nem is az egyre közeledő harcosok jelentik, hanem a kettejük között fellángoló, tiltott szerelem.
„Shannon Messenger bemutatkozó ifjúsági regénye vicces, pörgős és csalafintán romantikus, egyszerűen káprázatos” – Kiersten White, a New York Times bestseller listás Paranormalcy című sorozat szerzője
„Izgalmas, romantikus és humoros: minden percét imádtam!” – Sarah Wylie, az All These Lives című regény szerzője.

Jennifer Bosworth: Struck – Villámtól sújtva (ifjúsági, misztikus, romantikus)


Fülszöveg:

Mia Price villámfüggő. Számos villámcsapást túlélt már, de folyamatos vágyával, hogy részesedjen a vihar energiájából, veszélybe sodorja önmagát, és a körülötte élőket. 
Los Angeles azon ritka helyek egyike, ahol Mia biztonságban érezheti magát függőségétől, hiszen csak elvétve csap villám a városra. De amikor a várost lerombolja egy földrengés, Mia mennyországa egy csapásra a veszélyek és a káosz aknamezejévé változik. A hajdani tengerparton áthatolhatatlan sátortáborok nőnek. Az összeomlott belváros senkiföldje lesz, ahol éjszakánként egy „kószáló” buli hol az egyik, hol a másik elhagyatott épületet „bérli ki” magának. A bulizókat egy megmagyarázhatatlan erő vonzza pusztulás színhelyére. A katasztrófa után megerősödik két szekta, melyek szemben állnak egymással. De mindkét szekta végítéletről szóló próféciájában Mia Price játssza a főszerepet. Biztosak benne, hogy Mia Price kapcsolatban áll a földrengést kiváltó elektromos viharral, és a közeledő, sokkal pusztítóbb égszakadással-földindulással. 

Mia Price szeretne megbízni a titokzatos és vonzó Jeremyben, amikor az megígéri, hogy vigyáz rá, de attól tart, a srác nem az, akinek mondja magát. A szenvedély és az energia, ami egymáshoz vonzza őket, a végüket jelentheti. Amikor eljön a végzetes vihar, Miának mindent kockára kell tennie. Szörnyű erejét szabadon engedi, hogy megmentse szeretteit, vagy elveszítsem mindent.


Kanapén fetrengős filmek...

Óz, a csodák csodája (musical, 1939)


Története:

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha itt minden színes és szép, Dorothy legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő fekete-fehér, mégis úgy szeretett otthonába...

Viharsziget (thriller, 2009)


Története:


A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

Don Quijote (kalandfilm, 2000)


Története:

Don Alonso Quijana hidalgó háznépével falujában él és lovagregények olvasásával tölti idejét. Olvasmányai lassan betöltik napjait és már nem tud különbséget tenni a valóság és a regények világa között. Lovát Rocinanténak nevezi, ő maga felveszi a Don Quijote de La Mancha nevet és elindul első kalandjára. Hű szolgájával kel a hosszú útra, az együgyű paraszttal, Sancho Panzával, hogy legyőzze az óriásokat és a varázslókat, védelmezze az ártatlanokat és a nőket. Képtelen kalandok során próbálja bizonyítani élete értelmét.


Remélem mindenki átvészeli ezt a zűrös nőszemélyt, kitartást és kellemes kényszerpihenőt kíván: 

Reelka

I Can't Wait...Augusztus - Az időutazás hónapja



Sose vártam mág tavasszal ennyire, hogy vége legyen a nyárnak, mint az idén. Ennek pedig köze van két kedvenc könyvsorozatomhoz, az Időtlen szerelem-trilógiához és az Outlander-serieshez. A bejegyzés apropója, hogy idén augusztus 7-én mutatják be a Zafírkéket a moziban (valószínűleg itthonra nem jut el, a Rubinvöröshöz hasonlóan, de ezzel kapcsolatban természetesen ha változás lenne, sikítok :) ) és az Outlanderből készülő új tv-sorozat első epizódját augusztus 9-én sugározzák majd. Addig még idő, mint a tenger, lehet olvasni, újraolvasni :)


Kedvcsinálónak:

KERSTIN GIER: RUBINVÖRÖS


Fülszövege:

Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták? Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat. És mindennek a tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen-kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba. Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem tényleg vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp. És, hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron…

Trailere:



KERSTIN GIER: ZAFÍRKÉK


Fülszövege:

Friss szerelmesként a múltba utazni – ez talán nem a legjobb ötlet.
A tizenhat éves újdonsült időutazó, Gwendolyn legalábbis így gondolja.
Neki és Gideonnak ugyanis épp elég a gondjuk anélkül is.
Például meg kell menteniük a világot. Vagy meg kell tanulniuk menüettet táncolni.
(Egyik sem igazán egyszerű!)
Amikor ráadásul Gideon nagyon titokzatosan kezd viselkedni, Gwendolyn számára világossá válik, hogy mihamarabb át kell vennie az irányítást a saját hormonjai felett. Különben semmi nem lesz az időtlen szerelemből!
Romantikus, humoros, példátlan – Gideon és Gwen kalandjaival Kerstin Gier mindenkor elvarázsolja közönségét.

Trailere:


DIANA GABALDON: OUTLANDER - AZ IDEGEN


Fülszövege (SPOILERT tartalmazhat):

„Lenyűgözően szórakoztató… A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány” – Chattanooga Times
Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul.
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.



Néhány kép Diana Gabaldon Facebookos rajongói profiljáról:

A sorozat promo plakátja
A legfontosabb férfi karakterek: Rupert, Willy, Jamie, Dougal és Murtagh
A két főszereplő 

A szereplőgárda

Én készen állok :) 

Üdv: Reelka

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval

Már-már fanatikusan rajongok Jane Austen munkásságáért, így az új megjelenések közül az Austenland vonzott a leginkább a Könyvmolyképző Kiadó kínálatából. Tavaly vártam a mozit is nagyon, de sajna hozzánk nem jutott el, úgy tűnik, ez egyre gyakoribb lesz. Így viszont egy füst alatt olvashattam el a könyvet és nézhettem meg a filmet. :)


Fülszövege:

Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.

Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.

Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?

A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.


Véleményem:

A legtöbb Austennel kapcsolatos könyv olvasása lutri, sokszor hatalmasat csalódik az ember, ha a kedvenc írónőjét próbálják másolni. Sokáig nehezen haladtam az olvasással, mert egyszerűen képtelen voltam eldönteni, a szerzőnek mi a célja a könyvvel. Úgy éreztem magam, mint egy leprás, megbélyegzett, akinek a rajongásából gúnyt űznek. Valószínűleg a főszereplő, Jane Hayes is ezt érezte nap, mint nap.

Képtelen vagyok a könyvet elválasztani a filmtől, nem is tudnám. A regény jócskán a várakozásaim alatt teljesített, sokszor éreztem klisésnek, illetve a Jane Austen-i regényekből is bele-bele csempészett jeleneteket. De emellett sokszor éreztem úgy, mintha más filmbeli jelenetek bele lettek volna a könyvbe ollózva (nagyon nem akarnék poénokat lelőni, de gondolok pl a Bridget Jones verekedős jelenetére a film végen). Persze miután a szálak bonyolódtak, a cselekmény felpörgött, némi javulást is éreztem, jobban tudtam a könyvre koncentrálni, mégis számomra egy kis könnyed olvasmány marad, ami felejthető, de nyárra elég könnyed.

Ezzel szemben a film szenzációs! Szinte semmi köze a könyvhöz, jó, persze a szereplők, az alaptörténet stimmel, de a jelenetek fel vannak turbózva. Minden sokkal intenzívebb, pörgősebb, pikánsabb, látványosabb. Ritka az olyan film, amely felül tudja múlni a könyvtől kapott érzést, de ez számomra ilyen. A szereposztás szuper volt, "Stifler mamáján" teljesen kifeküdtem. A könyv negatív szereplői néhol felcserélődtek a pozitívakkal, mások pedig olyan nevetségesek voltak az adott környezetben, mintha csak egy Johnny Depp-es "Karib-tenger kalózai"-paródiából csöppentek volna oda.

Mindent összevetve, aki szereti Angliának ezt modoros, kifinomult társadalmi közegét, annak remek kikapcsolódást tud nyújtani néhány órára mind a regény, mind a film, de számomra, most a feldolgozás élvezetesebbre sikerült.

A film trailere, ha esetleg kedvet kapnál hozzá:






Májusban várom

Könyv: Gayle Forman: Csak egy nap (Just One Day)



Fülszöveg:
Allysont, a burokban nevelt amerikai lányt érettségi ajándékként a szülei befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban, egy szabadtéri Shakespeare előadáson találkozik Willemmel, a lezser holland színésszel, és azonnal kipattan közöttük a szikra. Amikor a sors másodszor is összehozza őket, Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. A szikrából egyetlen nap alatt fellobban a láng… amíg Allyson arra nem ébred az együtt töltött viharzó nap után, hogy Willem elment.
A sorsfordító napot az önmegismerés éve követi: Allyson megszabadul a belé nevelt korlátoktól, hogy megtalálja igazi szenvedélyeit és talán az igazi szerelmet.
Kiadja: Ciceró

Mozi: A holnap határa (Edge of Tomorrow)


Tartalom:
Bill Cage (Tom Cruise) katona, de eddig elkerülte a veszélyt - pedig az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút. Amikor váratlanul mégis bevetik, ő rossz felszereléssel, kevés tapasztalattal indul csatába, és nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra. A földönkívülivel való közvetlen érintkezés időhurokba sodorta, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám az esélyei egyre jobbak. Amikor pedig felbukkan mellette egy különlegesen kiképzett katona (Emily Blunt), még az is lehetővé válik, hogy ne csak magukat mentsék meg, hanem az egész világot.
Forgalmazza: InterCom

DVD/BD: 12 év rabszolgaság (12 Years a Slave)



Tartalom:

Northup 1841-ben, az amerikai polgárháborút megelőző időszakban az északi New York virágzó városában elismert hegedűművészként éli hétköznapjait családjával, míg egy nap tőrbe csalják, elkábítják, és eladják rabszolgának. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, mikor egy szadista déli ültetvényeshez kerül, Edwin Eppshez (Michael Fassbender), aki rabszolgáin kénye kedve szerint tesz erőszakot, akár a végsőkig korbácsolva, kínozva őket.

Northup embertelen körülmények között több száz társával együtt az életben maradásért küzd, miközben megpróbálja megőrizni méltóságát Epps könyörtelen, beteges világban. Solomon 12 évig tartó kegyetlen odüsszeiája alatt nem adja fel a harcot: újra szabad akar lenni. És mikor a sors összehozza őt a kanadai szabadelvű áccsal (Brad Pitt) felcsillan benne újra a remény.

Forgalmazza: Pro Video Film&Distribution

Üdv: Reelka

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Nem szentelnék hosszú bejegyzést a rendezvénynek, mivel személyesen nem vettem részt, de azért pár mondatban leírnám, mennyiben érintenek az új megjelenések.

Drága @Csuporka elvitte néhány könyvemet dedikálásra a magyar szerzőkhöz, ezúton is köszönöm neki :-)

Gazdagodtam egy Kemese Fanni és egy Szurovecz Kitti aláírással, illetve csemetéim könyveit Marék Veronika és Bartos Erika szignózta, akik részei a reggeleinknek, estéinknek, és a kettő közti időnek :)

A trilógia utolsó kötetét elkapkodták az olvasók 
Fanni dedikálásán ilyen gyönyörű
 Pippás könyvjelzőt lehetett kapni :)

Jane Austen fanatikusként kötelező beszerzés volt,
kár hogy a film nem érkezett meg kishazánkba.
Sok kiadó reprezentálta kiadványait saját könyvjelzőkkel,
 köszönet érte a Gabónak és az Ad Astrának




Remélem hamarosan elolvashatom ezeket a gyöngyszemeket,
 mert egy molynak a fesztivál szó nem sok piát és hangos zenét jelent,
 hanem sok-sok-sok könyvet *-*


Jó olvasást kívánok! Reelka

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.