Agatha Christie: Úti célja ismeretlen



Nem szeretnék sok szót fecsérelni erre a könyvre, mert számomra kicsit NAGY  csalódás volt. Olvastam már jó néhány Agatha Christie regényt, de ebben nem volt semmi, ami a többire emlékeztetett volna. Sokkal inkább hasonlított a 1984-hez, mint egy igazi krimihez. A legtöbb könyvében van rejtélyes haláleset, gyilkosság, igazi nyomozás. Itt pedig eltűnt tudósok után megy a hajsza. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a II. Vh utáni állapotok után felkérték az írónőt, hogy írja meg ezt a könyvet, mert túl sok volt az utalás a nácizmusra és a cselekményt is Hitler diktatúrája ihlette.

Ha a madarat elég nagy kalitkába zárják, ha megkap mindent, amire szüksége van: társat, magvakat, vizet, ágakat, minden létfontosságú dolgot, a végén elfelejti azt is, hogy valaha szabad volt.

Mivel a 2015-ös Reading Challange kihívásra szántam ezt az olvasmányom, ellenben kriminek nem  csúfolnám, így a helyszínek változatosságát (London, Párizs, Marokkó, stb) tekintve a külföldön játszódó történetek kategóriát teljesítettem vele. Hozzáteszem, a könyv önmagában JÓ, élvezhető és érdekes. DE egy író neve márkanév. Biztosíték is egyben. És most valahogy nem azt kaptam, amire befizettem.


Kiadási adatok (a libri.hu adatainak felhasználásával):

Kiadó:EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma:268
Borító:CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
ISBN:9789630792882
Kiadás éve:2011

2015: Reading challenge


Azt hiszem nem okozok meglepetést, ha bejegyzem, hogy igen, idén én is szeretném teljesíteni ezt az 50 könyv elolvasására lelkesítő kezdeményezést. Ez az egyik újévi fogadalmam *nagyon lelkes*

Választott könyveim kategóriánként:

1. Egy több, mint 500 oldalas könyv: Sapphique 
2. Egy klasszikus románc: Ida regénye 
3. Könyv, amiből filmet készítettek: Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai
4. Egy könyv, ami idén jelent meg: (World after)
5. Egy könyv, számmal a címében: Sarah MacLean: A csábítás kilenc szabálya
6: Egy könyv, amelyet 30 év alatti író írt: Eragon
7. Egy könyv, amelyben nem-emberi szereplők vannak: Véres csontok 
8. Egy vicces könyv:Gail Carriger: Changeless – Változatlan
9. Egy nőíró könyve: Tammara Webber: Breakable – Törékeny
10. Egy krimi vagy thriller: Kathy Reichs: Virals
11. Egy könyv, aminek egy szóból áll a címe: Angyalfény 
12. Novelláskötet: Pokoli csókok 
13. Egy könyv, ami külföldön játszódik: Agatha Christie: Úti célja ismeretlen
http://reelkasview.blogspot.hu/2015/01/agatha-christie-uti-celja-ismeretlen.html
14: Szakkönyv: Mesepszichológia
15.Egy népszerű író első könyve:
16: Egy könyv olyan írótól, akit szeretsz, de ezt még nem olvastad tőle: Húrin gyermekei
17: Egy könyv, amit egy barátod ajánlott: Poszeidon
18: Egy Pulitzer-díjas könyv: Az út
19: Egy igaz történeten alapuló könyv: Delphine de Vigan: Semmi nem áll az éjszaka útjába 
20: Egy könyv az olvasólistád éléről: Létezik térkep a szerelemhez?
21: Egy könyv, amit szeret az anyukád (Juditom): Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
22: Egy könyv, ami kikészít: Vámpirnaplók 9
23: Egy könyv, ami több, mint 100 éves:  Alice tükörországban
24. Egy könyv, aminek a borítóján teljesen az van, amit a történet kifejez: Tonya Hurley: Szellemlány
25: Egy könyv, amit el kellett volna olvasnod a suliban, de nem tetted: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
26: Egy memoár: A wall street farkasa
27: Egy könyv, amit egy nap alatt be tudsz fejezni -----
28: Egy könyv, ellentétekkel a címében: -----
29: Egy könyv, ami ott játszódik, ahova mindig is el akartál jutni: -----
30: Egy könyv, ami a születésed évében jelent meg: Téli mese / A fekete ruhás nő 
31: Egy könyv, amiről rossz vélemények vannak: Kétesélyes szerelem 
32: Egy trilógia:
33: Egy könyv a gyerekkorodból: Lorin es Lillia
34. Egy könyv szerelmi háromszöggel: Lakatos Levente: Aktus
http://reelkasview.blogspot.hu/2015/01/lakatos-levente-aktus-dr-lengyel-3.html
35: Egy könyv, ami a jövőben játszódik: Calderon 2
36: Egy könyv, ami egy középiskolában játszódik: Vámpírakadémia
37: Egy könyv, aminek szín van a címében: Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
38: Egy könyv, amelyiken sírtál: -----
39: Egy könyv, amiben varázslat/mágia van: -----
40: Egy képregény: -----
41: Egy könyv olyan írótól, akitől még soha nem olvastál azelőtt: Benina: A boszorka fénye
42: Egy könyv, ami megvan neked, de még nem olvastad soha: Anna férjhez megy
43: Egy könyv, ami a szülőhelyeden játszódik: A miskolci Bonnie és Clyde 
44: Egy könyv, ami eredetileg más nyelven íródott: -----
45: Egy könyv, ami Karácsonykor játszódik: A kis gyufaárus lány
46: Egy könyv olyan írótól, akinek ugyanazok az iniciáléi: -----  
47: Egy színdarab: -----
48: Egy tiltott könyv: A nagy Gatsby
49: Egy könyv, ami tv-műsoron alapszik/vagy az lett belőle: Késtél 2
50: Egy könyv, amit elkezdtél, de sosem fejezted be: A kisasszonyok



Mint az látható, akad benne még kitöltetlen, homályos folt. Mivel eléggé spontán ember vagyok az olvasás terén is, így ezeket majd menet közben választom ki a listámhoz. Remélem néhány olvasónak kedvet csináltam hozzá, hogy belevágjön, vagy ha már belevágott, ötletet adtam néhány kategóriához. Ki tart velem?

Lakatos Levente: Aktus (dr Lengyel #3)



Szinte egészen biztos vagyok abban, hogy számomra Levente könyvei olyanok, mint egy palack drága és minőségi bor; apró kortyonként, élvezettel fogadtam magamba új regényének minden mondatát.
Annak aki a közeljövőben szeretné elolvasni a könyvet, üzenem: készülj fel, mert a borzalom még soha nem volt ennyire szexi!

Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy az író ezúttal nagyot alkotott: a kötet a maga 890 oldalával az eddigi leghosszabb regénye. A borító egyszerű, letisztult, mégis beszédes. A borítón szerepel eléggé központi helyen a könyv műfaji besorolása: erotikus thriller. De szerintem ez a könyv sokkal több ennél. Felér egy kapcsolati terápiával. Legyen szó barátságról, szerelemről, házasságról, szülő és gyermek viszonyáról. 

A regény címe egyben utalás is, hogy egy ember életében mennyire lehet meghatározó élmény az első aktus. Ez a könyv számomra pedig több szempontból is az első. Nem csak a 2015-ös év első olvasmánya, de azt hiszem, még sosem volt dolgom olyan regénnyel, ami ennyire sok nézőpontból íródott volna. Minden fejezetben más-más karakter kap központi szerepet. S nem csak a szemszögek váltakoznak, de néha E/1-ben a szereplőként éljük meg az eseményeket a maguk valójában, máskor pedig E/3-ban, kívülről tekintünk be. Minden fejezet vége egyben függővég is, hiszen több fejezettel később térhetünk oda vissza. Idegtépő várakozás, de lebilincselő szórakozás is egyben. 

Öt évvel ezelőtt csak reménykedtem, hogy találhatok magam mellé egy olyan lányt, akivel az összes sejtünkben tökéletesen passzolunk. Aki rendes, értékes és mégis ott lobog benne a csintalan, fékezhetetlen tűz. Aki bebizonyítja: annak ellenére sem vagyok önző seggfej, hogy alkalmi szeretőim a reggeli távozáskor rendszerint ezt vágták a fejemhez. Akinek törékenysége törődésre ösztönöz, aki mellett ébredni nem teher, akinek a csókjába minden porcikám belebizsereg, és akivel szexuális igényeinkben is azonosan, gátlások vagy szégyenérzet nélkül élvezhetjük a gyönyör színeit. Aki kézen fog és kirángat a sötétségből. Akivel amellett, hogy egymásból táplálkozunk, szabadnak érezhetem magam. Aki miatt meghalnék, ha elveszíteném. (53.oldal)
Már a LoveClub és a Bomlás olvasásakor feltűnt nekem, az író választékos írásmódja, ez azóta csak tökéletesedett. A stílus és a nyelvezet is a szereplőkhöz igazodva teszi hitelessé a történetet. Mert a szereplők egyéniségek. Akad közöttük rosszfiú, elborult elme, lelkileg sérült, drogfüggő és saját neméhez vonzódó is. Valószínűleg, ha nekem kellett volna kevésbé provokatív címet választanom a könyvnek, a Határok nevet viselné magán. Vízválasztó ez a legtöbb szereplő számára. Sokan indultak el új, ismeretlen utakra, léptek át saját határaikon, érkeztek el arra a pontra, ahonnan döntéshozatal nélkül nem tudtak továbblépni. Határok. Határ hűség és hűtlenség között. Igazság és hazugság között. Jó és rossz között. Bűn és ártatlan élvezetek között. Élet és halál között. Rég volt már amikor még a tündérmesékben pontosan tudtad ki a gonosz és ki a jó, aki végül győztesként diadalmaskodik. Határok. A világban olyan elmosódottak már, mint a horizont az ég és föld találkozásánál.

Új életet kezdeni, és még véletlenül sem visszafordulni a legnehezebb. (56. oldal)
Hol a helye a nőnek és a férfinak egy párkapcsolatban? Szülőként meddig terjed ki a "hatalmunk" gyermekünk élete felett? Az elkövetett hibáinkból okulva profitálhatunk, ha legközelebb hasonló szituációban kötnénk ki? A kötet legfőbb témája a birtoklás, a női és gyermeki kiszolgáltatottság, a hatalommal való visszaélés.

– Meglátásom szerint, a mindent elsöprő szerelmekben mindkét fél birtokolni akarja a másikat, ettől lesz a kapcsolat emésztően borzalmas, vészjóslóan romantikus és gyönyörűen végzetes – néz merengve a semmibe.(810. oldal)
Ha hirtelen meg kellene mondanom mennyi romantikus szál van a regényben, azt hiszem nagy bajban lennék. Hiszen már a kiemelkedő hímegyedek is többen vannak. Míg női föszereplőként a már korábban megismert Fényes Laura az egyik, a másik hölgy teljesen új karakter, Hajnal Annaróza. Körülöttük pedig négy számottevő férfi legyeskedik: dr Szentesy Róbert, dr Lengyel Dávid,  Erős Anton és Székely Richárd. Talán nem véletlen, hogy ezt a könyvet választottam a 2015-ös Reading Challange "Egy történet szerelmi háromszöggel" kategória teljesítéséhez.

Az egész regényt átszövi a múlt hangulata és a művészet. Lenyűgöző és teátrális helyszíneket festett elénk az író, a vadászkastély, a Millenium Event Center, és a szanatórium is tökéletesen lefestett helyek. A zene és a tánc szeretete pedig átitatta a lapokat. A lezárás is folytatásért könyörög. Kedvet kaptam, hogy korábban csepegtetett novellaszösszeneteket is elolvassam.

Köszönöm Leventének is és a kiadónak is, hogy ilyen izgalmakat hoztak a hétköznapjaimba.

Ha felkeltettem az érdekődésedet, ne habozz:


Kiadási információk (a lira.hu oldal adatainak felhasználásával):

Kiadó: Ulpius-Ház Kft.
Megjelenés: 2014. december 10.
Kötés: Fűzött
ISBN: 9789632547886

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.