Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Nemrégiben hunyt el a párom nagymamája, ő időskori Alzheimer-kórtól szenvedett. Sokat beszéltünk róla annak idején, vajon mennyit fog fel a külvilágból, a mindennapokból, hogyan lát minket, az otthonát, mire gondolhat egész nap, nap mint nap, minden nap. Sose tudtuk éppen milyen pillanata van, voltak jobb napjai, rosszabbak, néha a napok is jobb percekre és rosszabbakra tagolódtak. Megviselte az egész családot, de sose tudtuk, sose sejtettük, hogy vajon Ő hogyan éli meg a betegségét. Ez a könyv egy átjáró. Tükör, amely egy olyan életet mutat be, olyan szemszögből, amelyre titkon mindig is kíváncsi voltam, de sose mertem a mélyére tekinteni. Gyerekkoromban a tanárok mindig azt mondták tanuljak, mert a tudást senki se veheti el majd tőlem. Pedig ez bárkivel megeshet. Elfelejteni neveket, helyeket, eseményeket, dátumokat, szavakat sokkal súlyosabb ár, mint lexikális tudást elveszíteni. Napról napra önmagunkat veszítjük el, apró darabonként.



Alice Howland megbecsült tagja a társadalomnak, egyetemi professzor és kutató, tiszteli a szakma, a férje, a gyermekei. Kezdetben apró dolgoknak tűntek csupán, elfelejtkezni találkozókról, elfelejteni mit hova tett, beszéd közben nem ugrik be egy-egy szó. Bárkivel megeshet. De amikor eltéved az otthonához közel, ráébred, talán nagyobb a baj. Korai Alzheimerrel diagnosztizálják. A betegség egyenként vesz el tőle mindent, ami Alice-t Alice-szé tette. Meddig titkolhatja? A férje elől, a gyerekei elől, a munkatársai elől, a közvetlen környezete elől... Hogyan változik meg az élete? Van-e gyógymód, remény arra, hogy lassuljon a folyamat, esetleg megálljon?

Nem tudom mit tennék, ha ez velem történne meg. Valószínűleg minden emlékemet megpróbálnám gipszbe önteni, hogy semmiképp se legyen az enyészeté. Nem tudom elképzelni, hogy egy napon úgy nézzek a gyerekeimre, hogy nem tudom kik ők. Nem tudom akarnék-e így élni, másokra utalva, teherként, céltalanul. Csak lenni. Vegetálni. Leépülni. Várni, amíg egy képzeletbeli szakács agyam morzsáit száraz fűszerként szórja szét a szélben. Soha többé nem olvasni egy könyvet se, mert nem emlékszem a lap alján, hogy miről olvastam a tetején. Nem beszélgetni senkivel se, mert nem jutnak eszembe a szavak és mert mire megértem, amit mondanak, már nem aktuális. Megbélyegezve élni a betegség által, de megmaradni önmagamnak. Azt hiszem nekem is volna egy pillangós mappám erre az esetre...


Filmes hírek:

Várhatóan 2015-re érkezik a regényből készült film Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin és Kate Bosworth szereplésével.

Kiadási adatok (a libri.hu adatainak felhasználásával):

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 326
ISBN: 9789632457185
Kiadás éve: 2012
Sorozat: ARANY PÖTTYÖS
Fordító: Neset Adrienn

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.